Mar 29, 2010

GiLa MeroyaN

Gila meroyan...seringkali kta mendengar perkataan ini disebut dikalangan teman2, bahkan diri sendiri pon slalu menyebutnya..!! Apa yg bestnya psal gila meroyan ni..??knapa smua org berebut2 nak sebut gila meroyan..??

Apa kejadahnya gila meroyan..??!!

Adakah gila meroyan itu berasal dr nma org??tokoh mungkin??
Mungkin dr Ahmad Meroyan bin Ahmad Berkoyan-koyan...disebabkan mamat bernama Ahmad Meroyan ni jd gila, maka lahirlah istilah GILA MEROYAN..gitu..?? HEH..!! SALAh..!!


Utk mengupas isu ini, bersama saya Kojack de Alloohaa di AllOoHaa PreSs...bersama kta membincangkan isu yg x sudah2 ini..
(Amacam intro ak?? Ok x?? Hahaha..xpa2 kta truskan sja)



Apakah sebenarnya yg dimaksudkan dgn gila meroyan???? GILA MEROYAN adalah gangguan perasaan atau jiwa yang serius dialami wanita sewaktu atau selepas berpantang.

1. Postpartum Blues - jenis ini sering dialami, ia bersifat ringan dan kebanyakannya pulih sendiri tanpa rawatan
2. Penyakit kemurungan - kebanyakkannya memerlukan perhatian dan rawatan segera
3. Psikosis - boleh berlaku jika kemurungan tidak dirawat (ni la Gila meroyan)





Diperingkat ke-3, gila meroyan, si ibu mempunyai kepercayaan bahawa bayinya cacat, nazak, syaitan atau sebaliknya dan juga mendengar bisikan menyuruh mencederakan diri atau membunuh bayinya.

Ish3..serius ni..baby-baby sekalian..!! selamatkan diri anda..!!


85% wanita slpas bersalin mengalami gangguan perasaan tetapi..!!
10% drpd wanita tersebut boleh mengalami gangguan perasaan yg teruk..!! gila meroyan..waaarrrggghhh tolong..!!


Utk mengelak dr terkena gila meroyan ni, org sekeliling cntohnya suami kna amik berat dan tgok perubahan isteri supaya x melarat..

Ptutla dlu Opah ak slamber ja cepuk ak bila ak sebut gila meroyan...pantang gitu..x bleh sbut..besa la org tua2 kan... Ak rsa cm nk cepuk blik tp x cepuk la..hehehe


Kesimpulannya..jgn memandai & sesuka ati nak sebut suatu perkataan tu klu xtau mksdnya... mana tau bleh bawa maksud plik cm “diriku bongok” dan “mak mentuaku huduh” atau “kekasihku biol” ... haaa sendiri jgak yg susah nnt..

Mar 26, 2010

Nyah kau dr Sini..!!

Assalamualaikum.......

Hari ini dlm sejarah..pelajar2 UMP kecoh membicarakan ttg ISU PELAJAR THUN AKHIR(tahun 4) UMP KENA TGGL KT LUAR..!! Ni smua kerana intake baru yg akan dtg x lama lg,..dikatakan sgt ramai & hostel UMP x mampu tggung smua student.

UMP bleh diibaratkan mcm org nak kawen dua tp x ckup duit..haih,,,Nak amik student bebyk tp x ckup hostel...Namun demi menyahut seruan kerajaan..UMP kena buat cmtu jgak la, tp jgn la jdkan bdak thun 4 mgsa...!!!!


Dlm isu ni da tentu la ak terlibat skali coz sem dpan ak thun 4..Dgn bebanan project & study sem dpan, ak x rsa smua student thun 4 ni bleh tggung..menderita wooo.. Bdak2 meki ngn letrik lg la truk..hostel kt UMP Pekan sna da la x siap lg..


Cmna nk dpt gold medal utk PSM kan klu cmni..kna ulang alik ke UMP..x ckup masa..mana plak nk cari umah..duit PT mst x ckup..sesak..!!

Kemungkinan akibat dr msalah ni,ada yg kebulur,result jatuh merudum..hidup merana, hancur berkecai masa depan...ha amik kau..!! haha

Pihak universiti sptutnya membangunkan student, bkn menambah bebanan yg beratnya bleh membuatkan student terjelepuk jatuh..

Well mmg la universiti lain kebyakkannya da gna sistem cmni tp UMP perlu buat berperingkat2, kaji kesannya dlu, gna pendekatan sesuai cntohnya sruh bdak slain final year yg xda beban sgt tu dok luar..cntoh je la kan,...

Hasil drpd talk ngn DEKAN JHEPA & NC kul 8.15 td..ktanya bdak thun 4 plak diutamakan utk stay kt hostel...harap2nya btol2 la..bknnya skadar nk sdapkan ati student yg tgh bengang ni..


Stiap yg bruk, ada baiknya...mna tau dgn dok luar ni, bdak ump akan lebih matang, kuat, hebat, mantop dan cekang serta maju ke hadapan..tp x smua org mmpu tggung..lg2 pmpuan, da la xda transport..cmna nak ulang alik ke UMP..jalan kaki?? Nek bas..?? peh..bleh lunyai dibuatnya

Apa2 pon..ak ttp x stuju bdak tahun 4 kna dok luar..bangkang sekeras2nya..huuaaaarrggghh..!!

Mar 3, 2010

URP..!! BeSt..!!


Assalamualaikum.... rmai jgak dok update psal PSM@URP..!! ak pn mstla xmau tertggl..
Agak ilmiah post ak kali ni..yolah kan..slalunya dok mengarut ja...


PSM = PROJEK SARJANA MUDA
URP = UNDERGRADUATE RESEARCH PROJECT


Tajuk research ak ialaaaaahhh...

BIOSORPTION OF FERRUM FROM INDUSTRIAL WASTEWATER BY USING IPOMOEA AQUATICA..

Ya ya ya...ak tau rmai yg x paham..chewaahh..meh ak terang serba sdikit


Secara ringkasnya..ak nk buang FERRUM dr wastewater kilang sna tu dgn guna ipomoea aquatica...


FERRUM= ZAT BESI haaa sapa nak kuat, nak zat besi byk..mnum la wastewater...

haaaa..kepala tengkorak hg..!!!

ZAT BESI ni klu byk dlm bdan bleh sbbkan mcm2 penyakit MAUT...cntohnya Alzheimer, Parkinson, movement disorder & mcm2 lg la...

Agaknya sapa2 yg tgn dia x reti dok diam tu..terketar-ketar, mgkin sbb byk sgt kndungan zat besi dlm bdan..hahaha


IPOMOEA AQUATICA =

KANGKUNG

yaaa kangkung..nma saintifik sdap ja kan,IPOMOEA AQUATICA..nma besa plak KANGKUNG..heh.. cm kurang best sbb lbih kurang cm KANGKANG and KINGKONG...


SO amacam...?? nmpk cm senang ja kan..?
tp ni la yg buat ak x lena tdoq 2,3 mggu ni.. buak goni saloh, buak gotu salah..gano lg kawe nok buak...??

tp apa2 pon URP ni best..!! woohhooo...!!!

Akhir kata...gud luck utk smua yg tgh dok buat proposal, research, thesis & sebagainya...