Apr 26, 2010

Pendidikan Seks

Pendidikan Seks bukanla satu isu baru tp ak sja ja ak bincangkan sbb isu ni da kembali hot kt surat khabar...
Persoalannya, perlu atau tidak..??

Bg sesetengah org, terutamanya golongan ibu bapa sememangnya membangkang habis-habisan. Perkataan “seks” sngt sensitip bg masyarakat Malaysia..nak bncang ttgseks pon dianggap x elok apatah lg nak ajar pasal seks kt sekolah kan..membiarkan anak2 mereka belajar ttg seks di skolah dianggap sbgai suatu penghinaan dan sgt membimbangkan kerana mereka khuatir anak2 mereka akan lbih terpengaruh utk melakukan seks...

Ada jga yg bersetuju..pendidikan seks diyakini mereka sbgai satu method utk anak2 mereka lbih memahami tentang seks dan mudaratnya terhadap diri sendiri, pasangan dan keluarga dan seterusnya mampu utk berfikir dgn lbih matang utk menghindarkan seks.

Bg aku plak, mmg la ak x stuju..!!
Musuh Islam pastinya tersenyum lebar klu kita masyarakat Islam Malaysia menerima pendidikan seks kerana sjak dr dlu lg mereka cuba melemahkan Islam dgn menggunakan seks..cntohnya meletakkan msg seks dlm media..dan cara paling mudah ialah dgn meletakkan msg2 seks ni kt dlm crta kanak2..

kartun disney

Mempengaruhi kanak2 lebih mudah krana mereka menerima shja apa yg mereka lihat..cara ini bleh dikatakan paling berkesan utk menghancurkan sesebuah negara islam kerana kanak2 membesar dgn pengaruh seks yg kuat ni la jgak yg akan membentuk negara kita nnt..


Tergelak aku bila terbaca kt suatu site yg mengatakan x perlu rsau anak2 bereksperimen melakukan seks setelah mendapat pengetahuan seks kerana meraka juga diajar ttg keburukan seks. Hujahnya lagi : Pelajar juga diajar tentang tenaga elektrik, tetapi tiada pun yang bereksperimen dengan perkara ini dengan cara yang boleh memudaratkan mereka. Ini kerana mereka bukan sahaja diajar tentang tenaga elektrik dan kegunaannya, tetapi juga tentang potensinya untuk mendatangkan mudarat.

Apa kejadahnya bandingkan Seks & Elektrik..??..ada ka org bernafsu ngn elektrik..?? Seks yg didorong oleh nafsu yg ada dlm diri kita x mungkin sama ngn sbjek elektrik...??!! Seks x perlukan kta buat ulangkaji, hadiri tuisyen dan sbgainya..ckup hnya dgn hasutan syaitan..ditambah plak ngn pengetahuan ttg seks...mereka yg lemah pegangan agama pasti terjebak..



sumber : http://iptb.forumotion.com

CUba kta pkir sat..cmna kanak2 yg suci hati dan fikirannya bleh jd smpai cmni skali..x mustahil slah satu sbbnya ialah drpd pengetahuan seks yg diperoleh..



Gesaan utk menerapkan pendidikan seks dilakukan utk mengurangkan masalah pembuangan anak...Mungkin masalah ni bleh berkurang kerana pengetahuan ttg cara mengelakkan hamil lbih mendalam..cntohnya penggunaan kondom, spermisid, ubat cegah hamil..

Tp masalahnya adakah masalah seks bebas itu sendiri berkurang? OK ke klu masalah buang anak berkurang dan masalah seks bebas trus berleluasa..?? Jadi, pendidikan seks ni hanya utk elakkan hamil..??

Adakah kita kta tunduk dgn kehendak seks??

Tunduk dgn kehendak musuh Islam??

Tunduk dgn kehendak syaitan??


Teringat aku psal tindakan nk memberikan kondom percuma kpada penghidap AIDS..nak elakkan AIDS tp biarkan seks bebas tu berlaku..siap bg kondom percuma lg..!!


Pada pendapat ak...masalah pendidikan seks dia sekolah ni perlu merujuk dan mengikut panduan yg telah sedia ada dlm ISLAM.
.
ISLAM ITU LENGKAP..!! Xda suatu pon perkara yg xbleh diselesaikan dgn cara ISLAM..
Dalam Islam sendiri ada panduan yg kukuh ttg seks, cntohnya secara ringkas :

- menjaga kehormatan diri
- menjauhi pergaulan bebas kerana pergaulan bebas antara lelaki dan wanita boleh menimbulkan fitnah
- menjauhi zina atau melacur.
- Islam menganjurkan perkahwinan utk menghalalkan antara lelaki dan perempuan
- mengamalkan hukum Islam mempunyai peraturan lengkap dan adil dalam segala aspek kehidupan umat manusia.

Sepatutnya pengetahuan seks perlu diajar oleh ibu bapa sendiri.. Tetapi klu nk ajar ttg seks di sekolah, ak rsa baik diterapkan melalui subjek PENDIDIKAN ISLAM. Melalui cara ni kta mgkin bleh terangkan seks mengikut cara ISLAM sperti point kt atas tu. Penerangan ttg azab2 utk org yg berzina pula dpt menimbulkan gerun utk melakukan seks..

KEsimpulannya, masalah2 yg berkaitan dgn seks ni sebenarnya perlu berpaksikan pengukuhan pendidikan agama dan moral secara lebih mendalam. Pegangan teguh kepada amalan agama dan nilai moral yang tinggi akan mencegah remaja daripada terpengaruh dengan gejala seks bebas yang menjadi punca utama peningkatan kes buang bayi, rogol dan sebagainya.

Mgkin ada yg mempunyai pendapat berbeza..klu ada suarakanla..kta kongsi bersama

*mintak maap sbb ltak gamba yg x agak x senonoh..hmmm

21 comments:

Frodo Baggins said...

giler berilmiah entry lu jeb! hahaha

Frodo Baggins said...

setuju!!! aku tolak abis2san ...
budak2 biar tau sal mende lain.
buat bangunan dari straw ke?
apa2 arr .. tp bukan SEKS!

Frodo Baggins said...

jom makan ABC ...


>>___<<

jepOnk said...

peerrrggghhh...!! mmg best ler..tabik spring aku

setuju ngn hang..pendidikan seks at skool is tindakan yg lbey byk bruk dari baik

°° ♥ p a A n i ♥ °° said...

aku pun xstuju. rosak dh budak2 sekranggg..

y@n@ M!B said...

mendalam btol hujah ko..huhu~
aku setuju pengetahuan seks mesti melalui subjek pend islam + sains...
tapi parents pun kena mainkan peranan jugak..
tak guna harapkan sekolah je...
as long as anak tu dah biasa dengan ajaran agama yang kuat di rumah,
insyaAllah dia takkan buat perkara terkutuk di luar walau macam mana besar pengetahuan seks dalam otak dia..

peace! \/(^_^)

Anonymous said...

ntahnye..aq fed-up la dgn tindakan2 yg cenggini..xpke consequences ke?? Jd bhan gelak je kte org mesia ni coz of tindakan2 yg ngarut

jane said...

suke2!

tp bg aku, if nk ajr subjek ni kat skolah, kna tgk dulu skop yg nk ajar tu cmne ..

aku apapun ttp tk stuju

pepun..yg pnting sbnrnya...didikan dr umah yg utama!

agama!

zamfadliez said...

gua skong ko 100% bro..~!
diowang nie nak wat cmnie sbb deal ngn kroni2 diowg la nie,kalo diowg success laksanakan so diowg dpt la habuanyer tp pikir consequence nyer...
mantap ko dedahkan cenggini,tahniah..~!
adiooss...~!

Kojack de Alloohaa said...

to Frodo Baggins :
hahahaha..wat bgunan dr straw lg bgus kan..haha..ak x lyan ABC skrg ni..lyan cendol frodo oi..mantop..

to jepOnk :
ak cm x dpt cari la apa baiknya..hehehe..ada la kot skit kan tp bruknya byk, jelas & nyata

to °° ♥ p a A n i ♥ °° :
yaa btoi..klu buat jgak rsanya maskin rosak bdak2 kta

to y@n@ M!B :
insyaAllah..harap2nya cmtu la kan

Kojack de Alloohaa said...

to anonymous :
hmm btoi tu..jd bahan lawak ja

to jane :
hmm tu la..kebyakan mak bapak lari dr tggungjwab ajar anak psal agama ni..insyaAllah kta smua
akan jd mak bapak yg bertanggungjawab..hehe

to zamfadliez :
woo..mgkin jgak..mmg bahaya la cmni..!! haih

comel said...

nice entry kojek...
hehehe
kalu la orang kerajaan dan mereka yang bertanggung jawab baca
aku harap ada kesedaran dlam hati diowang
aminnnn
:)=

si[jari] telunjuk said...

betul la weyh..aku pon riso ngan adik-adik aku tuh... skrg kat TV kan bny tayang yg seksi2 gak. aku setuju ngan ko... terapkan pendidikan seks dalam pendidikan islam..Kenal ISLAM betul2.

Kojack de Alloohaa said...

to comel :
yaa..mmg tu la yg ak harapkan tp sapa la yg nak amik pandangan ak yg hanyala blogger picisan..hmmm

to si[jari] telunjuk :
ntahnya..x agak seksi..filem melayu pon rlek ja skrg ni seksi2..da mcm filem omputih da...

tu la kan..xkan kta M'SIA ni jd negara islam pada nama dan pada bilangan penganut islam ja..ish3

aYu said...

pic budak2 tu..
erk..
xptut sungguh..

Anonymous said...

wow..kcik2 dah cmni nnt bsar jdik pornstar....haha

Kojack de Alloohaa said...
This comment has been removed by the author.
Kojack de Alloohaa said...

to aYu :
haaa..mmg x ptut

to anonymous :
hahahaha...popstar ok la klu pornstar sgt2 x ok

Afzainizam said...

Salam dari kami sebuah ikatan persahabatan
Salam dari kami…
http://firestartingautomobil.blogspot.com
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
Assalamualaikum salam sejahtera,
Pemanis kata pembuka bicara;
Dari Blog kami bercerita,
Untuk tatapan sahabat semua.

Bukan kacang sebarang kacang.
Kacang melilit si kayu jati.
Bukan datang sebarang datang.
Datang membawa hajat di hati.

Anak raja main congkak,
Main congkak punya pelan ,
Boleh saya tumpang bertanya,
salam dihulur tanda persahabatan,

Salam ziarah salam kunjungan pada kamu…. Salam dari kejauhan
Salam dari kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. … kami sedang berusaha membaca older post entry kamu… Wow entry yang menarik

Salam sebuah persahabatan salam perkenalan dari kami salam dihulur tanda sebuah perkenalan ….

Semoga kami menerima respon yang baik dari kamu…. Thanks againt…

say no pada pendidikan seks.... ni Malaysia ade adab budaya dan agama... aku sokong tolak bulat-bulat

Seri said...

tak perlu pendidikan seks. kukurikulum merentas mp telah ada pendidikan seks dlm sains, pjk

dark said...

tu ah..kdg2, tgk yg "muda2" skang ni, lg advance dr kite yg "berumur2" nih..adehh..seram klu nak pk generasi akan dtg..bakal pemimpin anak cucu kite..salam..