Aug 5, 2009

KaWan,MemBeR,SaHabAt,RaKaN DLL.



SUatu hari ak berada di suatu tmpat dimana ak x knal sapa2 pon…terkial2.. nak tny org pon sgan..tgok kiri,tgok kanan..smua ak x knal….

HAA..pnah x hgpa smua alami bnda cmni…?? Apa y akan hgpa lakukan..??

Ok, ak da byk kali alami bnda cmni..masa tadika..msa sekolah..msa msuk matrik..msa msuk UMP..

Dan mcm biasa la..time2 cmni la kita kna cari kawan baru… UNTUK APA..?? supaya nnt kita xda la dok sorg2 kan..

Msa kcik2 dlu ak slalu keliru pasal mksud FRIENDSHIP..pnah jgak ak ingt

FRIENDSHIP=Kapal Peranchis(FRENCH SHIP) sbb usha movie perang dulu2.. X lama lpas 2 ak tau y FRIENDSHIP=PERSAHABATAN

Tp bila ak semakin dewasa ak paham y mengetahui mksd FRIENDSHIP x sama dgn memahami apa itu FRIENDSHIP….

Lain org lain la point of view nya kan.. bg ak FRIENDSHIP@PERSAHABATAN tu satu bnda y best…

Sbb bila kta ada kawan, mcm2 kita boleh buat…

Yolah kan dgn kawan la kita…lepak…enjoy..crta mslah..n mcm2 lgilah

Pendek kata..hidup kita lebih berkaler la bila kta ada ramai kawan…

Akan tatapi..jeng3x

Ramai kawan maka byk ragamnya….ak PALING SEDIH bila tgok kawan2 y dulunya rapat gila babas tp skrg ni lgsg x bertegur sapa…bila tny apa sebab, slalunya sbb bnda2 remeh ja..cntohnya :

BOESTAMAM : eh, ko dr mne ni..??

SAMEON: Dr pekan ler..ak pgi beli brg dgn Kassim td..

BOESTAMAM : Cish..sggup ko menduakan ak, apsal gi x ajak ak..apa pny mmbr la ko ni..arrgghh sdah..!! blah la..mlas ak nk kawan ngn org cm ko ni..!! Da la Kassim tu x ensem..ko pon sma gak x ensem..!!

ATAUPUN

SENAH : Ak ada mintak karipap y Zainab buat td..ko nak x..??ni ada lbih lg ni..

MARKONAH : Eh, ak pon ada buat karipap kn..nape ko x makan karipap ak je..nak jgak mntak kt Zainab

SENAH :Allaaaa...alang-alang ak pgi bilik dia td, ak mntak la skit..dia pon mmg nk bg..

MARKONAH : Eleh....ak tau la karipap ak tu x sedap,kcik serta x lawa.. ko klu x suka ckp je la x suka...x pasal je ak cepuk muka ko tu nnt..makan la karipap zainab tu sampai gemuk..!!Mulai hari ni kita putus kawan >@$#%^&!#....!!


Ape ke halnya la bdak2 kt atas ni..naik meghoyan ke apa..?? Perangai cm bdak2

Ak x paham la knapa sbb bnda2 remeh cmni pon nak gadoh-gadoh or bermasam muka sampai berbulan2…

Adoyai..sdih la ak bila tgok bnda2 cmni… Dari kecik smpaila besar kita tercari-cari org utk dibuat kawan tp bila kta da dapat, kta buang ja kawan tu hnya sbb bnda kecik or remeh

cOntohnya Senah ngn Markonah tu.. C’mon la…nilai friendship hgpa jauh lbih tggi drpd karipap y 3 bijik singgit pon bleh dapat tu…!!


Watpa la nk gaduh2.. Xda pekdahnya..wat segan ja org tgok..

HIiiii C’MON la..ADA AKAL FIKIRLA SENDIRI..!!(eh2 ter-EMO plak) Sapa2 y gadoh or x tegur sapa ngn mmbr tu..berbaikla smula..x payah la EGO sngt..

Kesimpulannya.. HARGAILAH KAWAN2 ANDA..HARGAILAH PERSAHABATAN..!!

Kepada kawan2 ku smua SELAMAT HARI KAWAN..ada ka hari kawan..??

APa2 la..PEACE NO WAR AND NO GADOH-GADOH



Ak terdetik nk tulis psal KAWAN ni sbb dapat friendship card..menatang apa tu..?? ni ha :

Anyway thanks to cikyana sbb bg bnda ni..dia ckp cmni “sila dtg amek frenship kad kt blog cikYana..tq” oh TERHarUnya..!! hahahaha

Sapa2 nk amik, silakan….mmg dialu-alukan amik..

39 comments:

imHepPie said...

salam...
penah gak xperience cmnih ~tipu la kalo xda kan~
memula tyme daftar kt mktab jumpa sorg membe baru nih ckp bhsa standard ar..cewahh padahal aku org kdah..cover2..

tup2 dia pon org kdah gak..dahla termaluan sendirian hak3...

2. pasal gaduh mende kecik pon slalu gak..ada ke sbb aku bgi milo 3 in 1 kt sorg membe nih x bgi kt my beshfwen, dia bley lak majok..

tpi smingu jela haha sgt klako...
epi fwenship day!!

BUJANG SUSAH said...

salam ziarah.. Tu yg silap tu.. lebih sgt malunya.. awat nak malu.. bukan telanjang pun.. yg pastinya kita ni kena ramah dgn org .. baru senang cari kawan.. jumpe org tegur.. tu jer.. seatle... huhuhuhu..

p a n y said...

hahahahha.

ade sorang mbr aku perangai cilake mcm ni! menyampah okeiiii~!!! terpakse la bersabau je. haihh la.

lizz said...

orang kata, malu bertanya sesat jalan woo. hehehe. kalau saya, belasah aja. cuma 1 je perangai saya. saya akan senyum dengan sesiapa pun.tp, saya kana kawan dengan orang yang balas senyuman saya aje:P yang tidak, for me...macam susah nak wat kawan.hehehe

Kojack de Alloohaa said...

to imheppie :
adoi..sbb milo 3 in 1 ja..?!!
hahaha..buat lwak btoi la

to BUJANG SUSAH :
yaa btol

to pany :
sabo2..klu da truk sngt apa lg..cepuk ja..hahahah

to lizz :
yes.. ngn syuman sja..hehe

dotblogspotdotkom said...

pakcik lebih suka p tpt baru yg kita mmg tak kenal sesapa... kira seme baru la...

kat situ la kita kene create sesuatu yang baru... kawan... persekitaran... kat situ la ianye membuat kita lebih berhati-hati... lebih dewasa....

nih kang.. asyik kawan yang sama je... dari sekolah tadika....

miEz haNeM said...

kojack:)
thanks coz men"detailkan" maksud kawan, sabhabat, member & rakan:)
kita jatuh, bgn & membesar dgn mereka...

Aisyah AR said...

bagi aku yang pemalu ni...
mmg sgt ssh nak berkawan apatah lagi ada geng...
lagi pun aku lbh suka wat kerja aku sendiri...
ada prob aku cari siss aku..
ada masalah study aku cari my dad,
ada masalah jiwa aku cari my mom,
ada masalah asgmt aku cari lect,
x ada group wat projek aku wat individual projek...

hahhaha!!!
dah biasa menyendiri...
asalkan aku tak kacu mereka dan mereka tak kacu aku...
wahahahhahah!!!!

tapi aku cuma ada sorang je bestfriend!!!
kawan2 biasa tu adalah 3, 4...
ghee~

pelik tapi benar...

aku tak sombong atau ego...
aku cuma malu...

Anonymous said...

btul3 nilai frenship jauh lbey tggi dari harga karipap...kih3

~mushy-tah

dark said...

gadoh2 tu pon, sebenarnye bleh mrapatkan silaturrahim..sedar x sedar je.. kdg2, kite tersalah faham..kdg2, kite terlayan perasaan..tp, jgn sekali2 mnuding jari kat org lain..ni cara aku berkawan..hahahahaha!!salam kojack..aku dtg nk tuntut suara ko lg..hahahaha!!

EIPUL said...

haah, aku pun penah macam ni gak. lagi-lagi sampai kat tempat baru, tak kenal sesapa, nak pegi stesen bas pun boleh sesat. memang gile ar kalau sampai kat tempat unknown. cuak doe.

Bro_mie said...

kawan mcm tu ctrl-alt-delete jer.....terang2 dia tak ikhlas, bro pun dah jumpa ramai org mcm ni, dah blapis2 kawan pun ada, macam astro....macam2 adaaaa.....peace no war!

Kojack de Alloohaa said...

to dotblogspotdotkom :
btoi 2 pkcik..tmpat bru lbih adventure..
kawan pon bru...yeeaarrgghh

to miez hanem :
welkam..no hal la..

to aisyah ar :
laaa..pmalu rpanya aisyah ni..
xpa2..kta bleh jd kawan..haha

to mushytah :
ya la..btoi la kan..hehe

Kojack de Alloohaa said...

to dark :
hmm..ada btulnya jgak..cma kdg2 terlebih gduh ssh jgak tu

oit..tuntut suara ak..?? nak bayar la woi..hahahaha
salam dark..

to EIPUL :
haha..x pyah nak cuak la..
len kali klu hg kna cmpak kt tmpat org asli kanibal..haa sapa x cuak
hahahaha

to bro_mie :
haa 2 la bro..plik2 ja prangai kan..rlek2 sdah..
yaa..peace no war n no gadoh2

ijad said...

bila susah cari kawan...bila senang lupa kawan...ada juga tu..

Dealz said...

Great stuff. Thanks for stopping by my blog. Check out my Web Traffic blog for tips and resources on getting web traffic. (More people to your blog/website) Or resources for starting your own business!

Anonymous said...

nice entry bro...there was never much emphasis put on making friends. Friendship just happened.
good friends r hard to find but if we ourselves r a good friend, then it's easy to find a good friend

Kojack de Alloohaa said...

to ijad :
huh..yaa ada jgak tu..

to dealz :
business blog..yeah making money from my blog..
thought of it but i'm some kind of busy right now

to anonymous :
yeah agree..!! people tend to put more attention to LOVE rather than friendship..

Eazy Izzuddin said...

isk3....
hmm
xD

Baizura said...

friendship forever!

sharamli said...

tp kawan xsemestinya bleh phm ngn kita kn....

c0nan_syuxuky said...

salam..nk mitak pendapat ko, bro..
camner lak klu member baik ko yg memang kamceng tetiba jer nk jatuhkan maruah diri ko..
lebih tepat mengkhianati, tikam ko dari belakang??

aku da serik der kawan ni..lebih baik duk sesorang dari ada kawan..klu kwn pun perangai teruk camtuh

Kojack de Alloohaa said...

to eazy :
haha..hg knapa..??

to baizura :
yaa..friendship forever

to sharamli :
mmg la x smua bleh paham..tp ada istilsh "kawan sekepala", kawan y sepahaman ngn kta...

Kojack de Alloohaa said...

to c0nan_syuxuky :
hmm..jtuhkan maruah..?? tikam dr belakang..??bg ak la..
klu kita da kta dia 2 mmbr bek mst dia jnis y sekepala ngn kita..klu x bkan mmbr bek la namanya kan??xkan la tetiba ja nak wat perangai cmtu..mst ada sebab

xpon sbb kta ni jnis y mcm sameon n boestamam or senah n markonah kat atas tu y suka bsar2kan bnda kcik..!! emo x tntu psal..slalu bersgka buruk..konfem2 la slalu x puas ati org len

tp klu btoi la dia jtuhkan maruah cm pgi fitnah mcm2 ttg kita kt org len, tu mmg x bleh blah la kan...x lyak pon wat mmbr

bg ak elok siasat btoi2..sesetgh org dngr ckp2 mmbr len y xtau btoi ke x..org bawak mulut ni la y pling bhya skali..!!!

dok sorg2..?? bleh ka cmtu..??
allaaa..2 sbb ak ckp sntiasa wat kawan baru..
dalam byk2 kawan kita 2 xkan la smuanya truk kan..sebusuk2 tahi ayam bleh jgak wat baja..apatah lg manusia..hahahaha

positif la skit dlam menjalani kehidupan(chewaaahh)

xkan nak dok sorg2 ja.. fitrah semula jadi manusia ingin berteman, ingin membantu dan dibantu...ssh kita nak hidup klu cuba melawan fitrah..!!!

klu x puas hati ngn pndapat ak..tny la lg

ok salam..

c0nan_syuxuky said...

yup..aku tahu..tp tindakan aku bkn emo sih..dulu mmg kamceng giler..disebabkan terlalu kamceng r dia ingat aku x marah klu dia jatuhkan maruah aku dpn org ramai...maybe x semua yg camtu..sesetengah jer..tp lau ko tanya aku..mmg aku cakap aku da serik nk member2 baik ni..sekadar kawan bese boleyh r kot...

setakat ko kata benda remeh temeh tu da byk jadik tp aku diamkan jer sbb org kata kwn baik tp bila da terover dos sapa yg tahan...
aku makan gak manusia camniyh da r ngah lapaq ni..
hahaha

c0nan_syuxuky said...

uit..aku suka ngan ayat ko tuh..
'fitrah semula jadi manusia ingin berteman, ingin membantu dan dibantu...ssh kita nak hidup klu cuba melawan fitrah..!!!'
aku bukan taknak der kwn terus..betul dah naper yg ko kata py lau ada kawan per malaun bek x yah..kan2

Kojack de Alloohaa said...

oo..dia ni mmg x reti bhsa tp salah hg jgak la kan sbb hg ska diamkan diri..standard la klu kta diam makin menjadi2 org cmni..

ohhoo..ak ingt hg nak dok sorg2..hahaha..
ok la cm2

twin warriors88 said...

ape ni kojek..karipap2 nih..sensitif au..haha... aku jenis kwan yg cmne plak? hoho

.o r k e d. said...

malu bertanya sesat jalan (:

SasHa Lee said...

kawan seperti pelangii..bermacam2 ragam menjadikan pelbagai warna kehidupan..;P

babymiLosh said...

sahabat...
yg menjadi penasihat dikala tersesat..
yg menjd pendorong di kala bermurung.. =)

p/s:: karipap kat tmpat shaye 1= 40sen.. 3= rm 1.20.. da xde da 3=sehengget.. huuu~

Mr.LO said...

peh..aku paling benci situasi yg ko cite tu..tapi cite ni jarang berlaku kat lelaki kan.

kalo aku kan,mesti aku dah sepak laju2 kat org yg emo tak tentu pasal...

maaf kalo ada yg terasa..peace

Kojack de Alloohaa said...

to twin warrior88 :
apa y snsitifnya ngn karipap..??haha
arep, hg ni jnis mcm si BOESTAMAM tu..haha jgn marah...gua lawak aja

to orked :
oh itu klu malu bertanya..klu malu or mlas berjalan lgi sesat..haha..

to sasha lee :
waaahh..cool gler ayat haha...
btoi3..macam2 ragam mempelbagaikan warna kehidupan

Kojack de Alloohaa said...

to babymilosh :
laaa mahal btoi karipap kt tmpat hg tu..!!mencekik ja dan bleh wat ak tercekik..hahaha

to Mr. LO :
2 la ak pn nyampah gila babas kt org emo cmni..!!
tp aku pnah jmpa laki y cmtu..plik2 ja perangai..wat malu ja hahaha

lumut said...

wah!mr.lo nak sepak org laju2 tuh..
ni mesti tiru aku sebab aku kan suke tampar orang laju2..hehe..

perempuan mmg mcm tuh..
cepat melatah,
lepas tuh nak glabah melebeh..
ape kes??
lelaki pon ade..kan kojack kan..
hee

Kojack de Alloohaa said...

to lumut :
yaa pmpuan mmg lbih snsitif dr laki tp klu da lbih2 sngt menyampah ak..!!
laki ada la jgak tp skit ja la..hehehe

HuDa a.k.a PisTia said...

kwn ketawa sng dpt.. kwn menangis susah nak dpt.. huhu..

eKyN said...

wah lame aku xjenguk ko...rindu lak rase haha..
betul sgt2 r aku stuju ngn ko..
xde member or kawan ni mmg susah..leh gler oo
kahkah..cam aku yg suke nk bkawan ni...akan btegur sape if aku rase sgt bosan dan bile aku plukan prtlongan
cam aku g nk amek test L aritu...haha aku tgur dak tu...act, nk pjam buku peraturan je pastu da borak2 smpai xhengat..hehe.
apepon..member kat alam maya ni espcially dlm blog ni...sgt2 aku hargai..dan mmg korg terbaek r!! sayang gler r korang...harap kawan smpai bile2 ek..haha..
weh kojack, jage kshatan baek2 taw..aku xmo kawan2 aku sakit..;)

Kojack de Alloohaa said...

to HuDa a.k.a PisTia :
ya btoi..len kali rmai2 usha crta hindustan pastu nangis rmai2..haha

to ekyn :
haa 2 la ak pon rndu kt hg..haha
hg jgn rsau..ak kwan hg smpai bebila n akan ku jga kesihatan ku..hohoho..hg pon sma jgala kesihatan