Aug 1, 2011

High-Way Code & Breakfast

Alhamdulillah tiba jua Ramadhan.. Biasanya Ramadhan la yg slalu mmbuatkan ak termenung n berpkir ttg cepatnya masa berlalu.. Membuatkan kta terpkir ttg msa depan, masa lalu..n mcm2 lg la...

 Hari ni ak nk kongsi ngn hgpa smua RAMADHAN HIGH-WAY CODE & WAKTU BERBUKA  utk KL, PUTRAJAYA, LABUAN..mklum la da jd org KL skrg..kui3


RAMADHAN HIGH-WAY CODE


WAKTU BERBUKA BAGI W.P. KUALA LUMPUR & PUTRAJAYA




WAKTU BERBUKA BAGI W.P. LABUAN




Akhir skali..SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA
Semoga Ramadhan kali ini menjadi yg terbaik utk kita smua






Jul 14, 2011

Setahun Berlalu....


Da lbih sthun ak x update blog ni…penoh dgn sawang, tikus, lipas, cakcibo & lain2..adess so lbih kurg mcm mati hidup smula kan..  

Rindu plak terasa kt blogger2 smua..

Kpada mmbr2 yg sebaya ngn ak, 23(usia muda remaja) rsanya ramai yang da melangkah ke alam pekerjaan..haaa maju gitu.. Ada yg jadi cikgu, enjinyior, lawyer & mcm2 lg la.. Alhamdulillah ak pon Lbih kurg sma la..Tahniah ak ucapkan kerana berjaya abihkan blajo n kerana berjaya dpt keja jgak,, 

Klu x dpt lg, biasa la tu..Rezeki blum smpai..Enjoy ja dlu masa2 tanam anggur smpai dia berbuah..yang penting :
1.       1.Usaha Berterusan (Apply keja)
2.       2.Prepare Btoi2 (If dpt Interview)
3.       3.Tawakal & Doa..Lg bgus buat Solat Hajat (Utk yg muslim la)

So kt sni ak ada la skit List Company yg cm ada minat nk layan Fresh Grad cm kta2 ni..ok utk kite2 ajee…


Chemindus Sdn Bhd - Engineer
Felda Iffco - Management Trainee
PGEO Edible Oil Sdn Bhd – Production Engineer
Soon Soon Feedmills – Steam Engineer
Taiko Bleaching Earth Parit Buntar – Chemist
Leader Steel Sdn Bhd – Lab Assistant
Pangkat Industrial sdn Bhd – Project Engineer
Kobe Precision Tech – Engineer
Kerry Ingredient Penang – Lab Technician, Engineer
Kimia Zue Huat Sdn Bhd – Chemical Engineer
Dynacraft Industries Sdn Bhd – Process Engineer
Mox Linde Penang – Engineer
Darco Industrial Water – Process Engineer

So TRY JGN X TRY..!! mostly ak anta resume by hand or surat la kt company2 ni..cerah skit kot peluang dia nak notice..

Apr 26, 2010

Pendidikan Seks

Pendidikan Seks bukanla satu isu baru tp ak sja ja ak bincangkan sbb isu ni da kembali hot kt surat khabar...
Persoalannya, perlu atau tidak..??

Bg sesetengah org, terutamanya golongan ibu bapa sememangnya membangkang habis-habisan. Perkataan “seks” sngt sensitip bg masyarakat Malaysia..nak bncang ttgseks pon dianggap x elok apatah lg nak ajar pasal seks kt sekolah kan..membiarkan anak2 mereka belajar ttg seks di skolah dianggap sbgai suatu penghinaan dan sgt membimbangkan kerana mereka khuatir anak2 mereka akan lbih terpengaruh utk melakukan seks...

Ada jga yg bersetuju..pendidikan seks diyakini mereka sbgai satu method utk anak2 mereka lbih memahami tentang seks dan mudaratnya terhadap diri sendiri, pasangan dan keluarga dan seterusnya mampu utk berfikir dgn lbih matang utk menghindarkan seks.

Bg aku plak, mmg la ak x stuju..!!
Musuh Islam pastinya tersenyum lebar klu kita masyarakat Islam Malaysia menerima pendidikan seks kerana sjak dr dlu lg mereka cuba melemahkan Islam dgn menggunakan seks..cntohnya meletakkan msg seks dlm media..dan cara paling mudah ialah dgn meletakkan msg2 seks ni kt dlm crta kanak2..

kartun disney

Mempengaruhi kanak2 lebih mudah krana mereka menerima shja apa yg mereka lihat..cara ini bleh dikatakan paling berkesan utk menghancurkan sesebuah negara islam kerana kanak2 membesar dgn pengaruh seks yg kuat ni la jgak yg akan membentuk negara kita nnt..


Tergelak aku bila terbaca kt suatu site yg mengatakan x perlu rsau anak2 bereksperimen melakukan seks setelah mendapat pengetahuan seks kerana meraka juga diajar ttg keburukan seks. Hujahnya lagi : Pelajar juga diajar tentang tenaga elektrik, tetapi tiada pun yang bereksperimen dengan perkara ini dengan cara yang boleh memudaratkan mereka. Ini kerana mereka bukan sahaja diajar tentang tenaga elektrik dan kegunaannya, tetapi juga tentang potensinya untuk mendatangkan mudarat.

Apa kejadahnya bandingkan Seks & Elektrik..??..ada ka org bernafsu ngn elektrik..?? Seks yg didorong oleh nafsu yg ada dlm diri kita x mungkin sama ngn sbjek elektrik...??!! Seks x perlukan kta buat ulangkaji, hadiri tuisyen dan sbgainya..ckup hnya dgn hasutan syaitan..ditambah plak ngn pengetahuan ttg seks...mereka yg lemah pegangan agama pasti terjebak..



sumber : http://iptb.forumotion.com

CUba kta pkir sat..cmna kanak2 yg suci hati dan fikirannya bleh jd smpai cmni skali..x mustahil slah satu sbbnya ialah drpd pengetahuan seks yg diperoleh..



Gesaan utk menerapkan pendidikan seks dilakukan utk mengurangkan masalah pembuangan anak...Mungkin masalah ni bleh berkurang kerana pengetahuan ttg cara mengelakkan hamil lbih mendalam..cntohnya penggunaan kondom, spermisid, ubat cegah hamil..

Tp masalahnya adakah masalah seks bebas itu sendiri berkurang? OK ke klu masalah buang anak berkurang dan masalah seks bebas trus berleluasa..?? Jadi, pendidikan seks ni hanya utk elakkan hamil..??

Adakah kita kta tunduk dgn kehendak seks??

Tunduk dgn kehendak musuh Islam??

Tunduk dgn kehendak syaitan??


Teringat aku psal tindakan nk memberikan kondom percuma kpada penghidap AIDS..nak elakkan AIDS tp biarkan seks bebas tu berlaku..siap bg kondom percuma lg..!!


Pada pendapat ak...masalah pendidikan seks dia sekolah ni perlu merujuk dan mengikut panduan yg telah sedia ada dlm ISLAM.
.
ISLAM ITU LENGKAP..!! Xda suatu pon perkara yg xbleh diselesaikan dgn cara ISLAM..
Dalam Islam sendiri ada panduan yg kukuh ttg seks, cntohnya secara ringkas :

- menjaga kehormatan diri
- menjauhi pergaulan bebas kerana pergaulan bebas antara lelaki dan wanita boleh menimbulkan fitnah
- menjauhi zina atau melacur.
- Islam menganjurkan perkahwinan utk menghalalkan antara lelaki dan perempuan
- mengamalkan hukum Islam mempunyai peraturan lengkap dan adil dalam segala aspek kehidupan umat manusia.

Sepatutnya pengetahuan seks perlu diajar oleh ibu bapa sendiri.. Tetapi klu nk ajar ttg seks di sekolah, ak rsa baik diterapkan melalui subjek PENDIDIKAN ISLAM. Melalui cara ni kta mgkin bleh terangkan seks mengikut cara ISLAM sperti point kt atas tu. Penerangan ttg azab2 utk org yg berzina pula dpt menimbulkan gerun utk melakukan seks..

KEsimpulannya, masalah2 yg berkaitan dgn seks ni sebenarnya perlu berpaksikan pengukuhan pendidikan agama dan moral secara lebih mendalam. Pegangan teguh kepada amalan agama dan nilai moral yang tinggi akan mencegah remaja daripada terpengaruh dengan gejala seks bebas yang menjadi punca utama peningkatan kes buang bayi, rogol dan sebagainya.

Mgkin ada yg mempunyai pendapat berbeza..klu ada suarakanla..kta kongsi bersama

*mintak maap sbb ltak gamba yg x agak x senonoh..hmmm

Apr 23, 2010

CAbut-Cabut Ada Tuah



WWWWiiiiiiiwwwwwiiiiiiiiiiiiittttttttttttt...!!!




Drpd ak dok cabut bulu hidung & bulu ketiak x abih, ak amik keputusan mendadak utk mnge-join-kan diri ini dlm CABUTAN BERTUAH VERSI XDA PERASAAN.....

Ak pon x paham apa motifnya minah ni buat cabutan bertuah...versi xda perasaan plak tu..mksdnya dia xda perasaan pon perabih duit utk bg hadiah mahal2 kt ak.....yiihahaaaa..ni yg srnok ni..



Sapa2 yg join cabutan bertuah ni, x payah la nak berharap sgt sbb memang dia nak bg kt ak...hehehehe..kan3..btoi kan..hang x payah pkir panjang2..angguk kepala ja..

harap2 dpt keta honda civic sebijik...

Apr 22, 2010

PaNaS

Setelah puas memanjatkan diri ke atas gunung dan melenguhkan badan sendiri, tiada tempat lain dituju selain UMP-GAMBANG...

Kesejukan kt atas gunung yg diangarkan 16oC ditinggalkan utk dok kt UMP yg hangatnya mencecah 35oC.......hujan plak x trun2 hampir sbulan...

Lagi la panas org2 yg ak panaskan ngn lawak2 bodo dan perangai pelik2 aku ni..

Haih da la terik gila, panas, lg mau tambah panas bg mendidih hati dan jiwa raga org...




Da panas2 & mendidih hati org, bleh plak ak main2 lg :

Aku : hang paneh ngn ak??

Bdak Panas : ye r..panas ati gua neh..buat lawak bodo x agak..!!

Aku : ok2..rlex.. ON PANAS ke 33738..best wooo

APa daaa..mntak maap pon x..lg mau kasi panas...hahhaaha....

Alhamdulillah..hujan da turun kt UMP hari ni membekalkan kesejukkan yg diidam2kan oleh umat manusia kt UMP ni... dan harap2nya smua hati2 yg panas kt aku pon turut sejuk..

Aku xda pon niat nak bengangkan or berkasar or buat sesapa terasa...ak xtaula kan sapa yg panas ngn ak, yg terasa ngn ak, yg geram ngn ak..jd ak mohon maap bebanyak kepada smua....isk3.. Maafkanla diriku yg khilaf ini....

Dan bgusla kiranya siapa2 yg sudi doakan ak cemerlang dlm menghadapi final exam...

Ak doakan smua cemerlang..kta cemerlang bersama..!!



Apr 20, 2010

Lenguhkan Sendi2 dan Otot2 Anda

Haalluu everybody..skali lg ak tgglkan blog bersawang..sori2

Ok..aku mau crita skit psal kegiatan2 melenguhkan sendi dan otot..da xda keja la tu....tiga gunung telah didaki iaitu BRINCHANG, IRAU & BEREMBUN, 2-4 APRIL.......agak outdated...
awl2 lg bebudak ni da upload kt dlm fesbuk..haih, awt ak lmbt sgt..??heh..aku mana la ada fesbuk..!!

Ok..x pyah byk ckp..ni gambonya

bdak2 sindrom mau panjat gunung..



puncak berinchang..!!




jmpa geng bdak2 sindrom lain..woohoo

puncak irau..!!

ni kt mana ni..awt ak rsa cm x pnah smpai..??
mantop..!!

peh..mcm dlm lord of the ring

kt puncak Berembun xda gmbo coz gambo huduh..x lyak msuk blog ak..wahhahaha..

"x best la nek gunung kali ni..senior sruh bawak byk barang..berat beg.."

Ayat sapa ni...!!! Aiiiyaaa ley me kaochou aaaa..!!

Klu xmau bawak beg berat, x pyah masuk utan dan pergila anda berjalan kt town ke, kt taman ke..mmg xda org bwak haversack pon..kecuali bdak2 sindrom (Kojack et al, 2010)

OK..tamat..Assalamualaikum

Mar 29, 2010

GiLa MeroyaN

Gila meroyan...seringkali kta mendengar perkataan ini disebut dikalangan teman2, bahkan diri sendiri pon slalu menyebutnya..!! Apa yg bestnya psal gila meroyan ni..??knapa smua org berebut2 nak sebut gila meroyan..??

Apa kejadahnya gila meroyan..??!!

Adakah gila meroyan itu berasal dr nma org??tokoh mungkin??
Mungkin dr Ahmad Meroyan bin Ahmad Berkoyan-koyan...disebabkan mamat bernama Ahmad Meroyan ni jd gila, maka lahirlah istilah GILA MEROYAN..gitu..?? HEH..!! SALAh..!!


Utk mengupas isu ini, bersama saya Kojack de Alloohaa di AllOoHaa PreSs...bersama kta membincangkan isu yg x sudah2 ini..
(Amacam intro ak?? Ok x?? Hahaha..xpa2 kta truskan sja)



Apakah sebenarnya yg dimaksudkan dgn gila meroyan???? GILA MEROYAN adalah gangguan perasaan atau jiwa yang serius dialami wanita sewaktu atau selepas berpantang.

1. Postpartum Blues - jenis ini sering dialami, ia bersifat ringan dan kebanyakannya pulih sendiri tanpa rawatan
2. Penyakit kemurungan - kebanyakkannya memerlukan perhatian dan rawatan segera
3. Psikosis - boleh berlaku jika kemurungan tidak dirawat (ni la Gila meroyan)





Diperingkat ke-3, gila meroyan, si ibu mempunyai kepercayaan bahawa bayinya cacat, nazak, syaitan atau sebaliknya dan juga mendengar bisikan menyuruh mencederakan diri atau membunuh bayinya.

Ish3..serius ni..baby-baby sekalian..!! selamatkan diri anda..!!


85% wanita slpas bersalin mengalami gangguan perasaan tetapi..!!
10% drpd wanita tersebut boleh mengalami gangguan perasaan yg teruk..!! gila meroyan..waaarrrggghhh tolong..!!


Utk mengelak dr terkena gila meroyan ni, org sekeliling cntohnya suami kna amik berat dan tgok perubahan isteri supaya x melarat..

Ptutla dlu Opah ak slamber ja cepuk ak bila ak sebut gila meroyan...pantang gitu..x bleh sbut..besa la org tua2 kan... Ak rsa cm nk cepuk blik tp x cepuk la..hehehe


Kesimpulannya..jgn memandai & sesuka ati nak sebut suatu perkataan tu klu xtau mksdnya... mana tau bleh bawa maksud plik cm “diriku bongok” dan “mak mentuaku huduh” atau “kekasihku biol” ... haaa sendiri jgak yg susah nnt..

Mar 26, 2010

Nyah kau dr Sini..!!

Assalamualaikum.......

Hari ini dlm sejarah..pelajar2 UMP kecoh membicarakan ttg ISU PELAJAR THUN AKHIR(tahun 4) UMP KENA TGGL KT LUAR..!! Ni smua kerana intake baru yg akan dtg x lama lg,..dikatakan sgt ramai & hostel UMP x mampu tggung smua student.

UMP bleh diibaratkan mcm org nak kawen dua tp x ckup duit..haih,,,Nak amik student bebyk tp x ckup hostel...Namun demi menyahut seruan kerajaan..UMP kena buat cmtu jgak la, tp jgn la jdkan bdak thun 4 mgsa...!!!!


Dlm isu ni da tentu la ak terlibat skali coz sem dpan ak thun 4..Dgn bebanan project & study sem dpan, ak x rsa smua student thun 4 ni bleh tggung..menderita wooo.. Bdak2 meki ngn letrik lg la truk..hostel kt UMP Pekan sna da la x siap lg..


Cmna nk dpt gold medal utk PSM kan klu cmni..kna ulang alik ke UMP..x ckup masa..mana plak nk cari umah..duit PT mst x ckup..sesak..!!

Kemungkinan akibat dr msalah ni,ada yg kebulur,result jatuh merudum..hidup merana, hancur berkecai masa depan...ha amik kau..!! haha

Pihak universiti sptutnya membangunkan student, bkn menambah bebanan yg beratnya bleh membuatkan student terjelepuk jatuh..

Well mmg la universiti lain kebyakkannya da gna sistem cmni tp UMP perlu buat berperingkat2, kaji kesannya dlu, gna pendekatan sesuai cntohnya sruh bdak slain final year yg xda beban sgt tu dok luar..cntoh je la kan,...

Hasil drpd talk ngn DEKAN JHEPA & NC kul 8.15 td..ktanya bdak thun 4 plak diutamakan utk stay kt hostel...harap2nya btol2 la..bknnya skadar nk sdapkan ati student yg tgh bengang ni..


Stiap yg bruk, ada baiknya...mna tau dgn dok luar ni, bdak ump akan lebih matang, kuat, hebat, mantop dan cekang serta maju ke hadapan..tp x smua org mmpu tggung..lg2 pmpuan, da la xda transport..cmna nak ulang alik ke UMP..jalan kaki?? Nek bas..?? peh..bleh lunyai dibuatnya

Apa2 pon..ak ttp x stuju bdak tahun 4 kna dok luar..bangkang sekeras2nya..huuaaaarrggghh..!!